Hogyan olvassam A tükörbe néző valóságot?


Ha hatékonyan szeretnéd elolvasni a könyvet,

akkor adhatok néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan tedd ezt, illetve leírnám azt is, hogy mire számíthatsz a szöveget illetően. Az alapszabály: mindig egy nagyobb egység határáig olvass!

 

A Bevezetés és az első fejezet (Születés)

könnyedebb olvasmány, ezt én egyben javaslom végigolvasni. Kevesebb, mint 6000 szó, szóval nagyjából fél-1 órás olvasmány. Nem túl megerőltető, csak elgondolkodtató, és ha tetszett, akkor máris tudni fogod, hogy nagyjából mire számíthatsz a folytatást illetően.

 

A második fejezet (Jármű)

talán a legkeményebb dió, de az egyik legfontosabb fejezete is a könyvnek. Ez a rész az elménk működését írja le, és éppen a logikus elménkhez szól. Ehhez viszont bele kell mennie olyan részletekbe is, amiket már nem neveznék könnyed olvasmánynak. A terjedelme durván 21000 szó, de ezt csak valóban kipihenten lehet egy (3-4 órás) menetben elolvasni, ha tényleg meg is akarod érteni. Szerintem az ideális két különálló (2 órás) részletben végigolvasni, és közéjük egy pihenőt beiktatni. Elég sok az itt közölt információ, szóval ne lepődj meg, ha néhol soknak érzed, mert nem vagy egyedül vele. Viszont ez a fejezet szándékosan ilyen, és ha nem bontanám ki benne az elménk teljes működését, akkor nem tudnának a helyükre kerülni a dolgok a fejedben. Ha könnyed olvasmány lenne, vagy kihagynék belőle részleteket, akkor talán gyorsabban „siklanál” át rajta, de mi itt nem a felszínt akarjuk kapargatni, hanem a dolgok mélyére látni. Ebben a fejezetben gondolkodnod kell, ahhoz pedig az szükségeltetik, hogy a könyv rá is kényszerítsen, és ne csak a szádba adja a megoldást. Ha majd a végére érsz a fejezetnek, akkor meg fogod érteni, hogy miért volt erre szükség.

 

A harmadik fejezetben (Sofőr)

az ego működése kerül bemutatásra. Ez már sokkal inkább „beleérzős”, vagyis nem annyira a gondolatokra, hanem inkább az érzelmekre hat – így könnyebb is olvasni. A hossza valamivel több, mint 12000 szó, de nagyjából 1-2 óra alatt végezhetsz vele. Javaslom egyben elolvasni, megállás nélkül, hogy a hangulata és a mondandója is végig a fejedben maradjon, és „átmenjen”.

 

Ha marad még időd,

hozzácsaphatod a negyedik fejezetet is (Én), ami kifejezetten rövid, mindössze 4000 szó – vagyis további fél óra. Ez a rész a valódi énünket mutatja be.

 

A könyv leghosszabb fejezete az ötödik (Ébredés),

ami konkrét tanácsokat ad ahhoz, hogyan tudod hasznosítani a könyvben tanultakat, és ezáltal „jobbá” (teljesebbé) tenni az életedet. A fejezet hossza 24000 szó, vagyis egy 4 órás olvasmány, viszont kevésbé „tömör”, mint a második fejezet, ezért könnyebben is olvasható. Ha nem egyben olvasnád el, akkor javaslom, hogy mindenképp fejezethatáron válaszd el, én speciel az első három alfejezetet olvasnám el először (nagyjából 2 óra), aztán a következő alkalommal a Teremtés alfejezetet, ami szintén hasonló terjedelmű.

 

Az utolsó fejezet (Ismeretlen)

a felébredéshez vezető spirituális utat mutatja be, amin mindannyian járunk. Ez a fejezet 8000 szó, vagyis nagyjából 1 órás olvasmány, és mindenképpen egyben javaslom elolvasni. Nem tömör, és jól is olvasható.

 

Összegezve: nagyjából 1 héttel számolj

a könyv elolvasását illetően, már ha abban a hétben minden nap rendelkezésedre áll legalább 1-2 órányi szabadidő csak az olvasásra. Lehetőleg ne fáradtan állj neki, bár ez a második fejezet kivételével kevésbé okoz gondot, viszont ha valóban meg akarod emészteni az olvasottakat, akkor szükséged lesz az energiára.

 

Az egységek tehát, napi 1-2 órás olvasóidőt feltételezve:

  • Bevezetés, Első fejezet (Születés): 6000 szó – fél-1 óra
  • Második fejezet (Jármű), az elejétől a Tudat alfejezetig : 13000 szó – 2 óra
  • Második fejezet (Jármű), a Tudat alfejezettől a végéig: 8000 szó – másfél óra
  • Harmadik fejezet (Sofőr): 12000 szó – másfél óra
  • Negyedik fejezet (Én): 4000 szó – fél óra
  • Ötödik fejezet (Ébredés), első három alfejezet: 13000 szó – 2 óra
  • Ötödik fejezet (Ébredés), utolsó (Teremtés) alfejezet: 11000 szó – másfél óra
  • Hatodik fejezet (Ismeretlen): 8000 szó – másfél óra

 

Ez így nagyjából 12 óra.

Egy hétig gond nélkül a fejedben tudod tartani a témát, és a könyv így tudja a leghatékonyabban átadni a mondanivalóját. 2 hét alatt abszolválni még mindig megfelelő ütem, de lehetőleg ne tarts túl nagy (több napnyi) szüneteket az olvasások között, hogy ne essen szét a „kép”. Tekints a könyvre tankönyvként, és úgy is dolgozd fel: ne a mondatok közepén tedd félre, és ne csak alkalomadtán „olvasgasd”, hiszen tanulni sem lehet úgy hatékonyan.

Ha ezzel sem vettem el a kedved, akkor jó olvasást hozzá!