Hogyan olvassunk e-könyvet okostelefonon?


Röviden és velősen:

ne PDF-ben olvasd el a könyvem, ha azt okostelefonon vagy tableten tennéd. Telepítsd fel inkább a Google Play Könyvek alkalmazást (Androidra INNEN, illetve IOS-re INNEN), és aztán töltsd le a könyvet EPUB formátumban INNEN.

 

Ha lementetted az EPUB könyvet a telefonodra,

akkor nyisd meg a Play Könyvek alkalmazással. Ha szerencséd van, ez alapértelmezetten megtörténik, és ilyenkor az alkalmazás feltölti a könyvet a fiókodba, amit aztán már olvashatsz is. Megjegyzi, hol tartasz, használhatod a különböző eszközeid (pl. telefon és tablet) között is, változtathatod a betűméretet és a betűtípust, és nem folyik ki a szemed az apró betűktől, illetve nem megy az agyadra a PDF béna tördelése sem.

 

Ha mégsem nyitná meg a könyvet

a Play Könyvek alkalmazás, akkor lehet, hogy van már valami más e-könyv olvasó alkalmazás a telefonodon, ami megnyitja helyette. A legegyszerűbb ilyenkor elküldeni magadnak az EPUB fájlt Gmail-ben, és onnan direktben megnyitni, vagy törölni az EPUB formátumot a meglévő e-könyv olvasó alkalmazás beállításai közül. Ezekhez találsz technikai segítséget az interneten, pl. itt: https://support.google.com/googleplay/answer/11012086?hl=hu&co=GENIE.Platform%3DAndroid

 

Akinek pedig „rendes” e-könyv olvasója van,

az már úgyis tudja, hogyan tudja rá feltölteni a könyveket. Elérhető emiatt a MOBI formátum is, ha éppen azt támogatja az olvasód, bár most már a Kindle is elfogadja az EPUB formátumot.

 

Egy szó, mint száz:

a PDF nem kis kijelzőre való, mert a telefonok képernyői nyújtottak, az A5 lapméret viszont szélesebb, ami azt eredményezi, hogy a szöveg a telefon képernyőjének közepén fog megjelenni. A PDF sokkal inkább számítógépre való, mert a fektetett képernyőn tökéletesen olvasható két oldalas módban. Esetleg ha ki akarod nyomtatni, arra is tökéletes.

 

Adj egy esélyt az EPUB formátumnak!

Hidd el, ha egyszer sikerült beállítanod, többé nem akarsz majd a PDF-el bajlódni.