Fáklya


Egy cseppnyi gondolat fészkelte be magát a fejembe,

ami lassan egy eszmévé nőtte ki magát. Az elején eszembe sem jutott küzdeni ellene, mert tökéletes menekülőutat adott a zajos valóság nyomása elől, és nem zavarta meg a hétköznapjaimat sem.

 

De nőttön csak nőtt, és lassan átformálta az életemet.

Vigaszt nyújtott a nehéz órákban, csendesen végigsimítva a lelkemet, azt suttogva, hogy létezik valami más, valami több ennél, ahol a kusza véges egy kedvesen csavaros végtelenné egyenesedik, és az elmúlás csak látszólagos. Mert ott áll mögötte a véget nem érő szeretet, ami reményt adott: a csendes, erőszakmentes kilépés lehetőségét a mindent elborító és feldaraboló, agresszív „valóságból”, amit magunkra erőltettünk.

 

Kutatni kezdtem, hogy felleljem,

hogy megértsem, mi ez a gondolat, és először húzott is mindenfelé a jobbnál jobban csengő szépséges ideák áradata, de aztán egyre mélyebbre ásva elkezdett letisztulni a kép. A menedék lassan felnőtt a hétköznapi létezés mellé, egy párhuzamos valóságot kialakítva vele, de a kettő mégsem zavarta egymást.

 

Azonban egyre éhesebb lettem.

Egyre többször választottam a menedék magányát, amit egyre kevesebbekkel tudtam megosztani. Már egyáltalán nem élveztem a külső világ zaját, de közben mégis mindjobban szerettem volna mindenkit a menedékem fényébe húzni. Őrlődtem, hogy talán senki nem akar csatlakozni hozzám, de idővel rájöttem, hogy egyszerűen csak ők sem látják a megoldást. Ők is ugyanúgy elvesztek a valóság zörejeiben, mint én, és ugyanúgy próbálnak kiutat találni belőle. Nem tudtam, hogyan szóljak hozzájuk, mert addigra már túl sokáig voltam egyedül. De a szívem nyitva állt.

 

Beszereztem hát néhány fáklyát,

megtöltöttem szeretettel és odaadással, majd elhelyeztem a menedékem köré – aztán meggyújtottam őket. Ha szavaim nincsenek is rá, hogy kérjek, de utat talán mutathatok a sötétségben. Nem jobbat vagy többet, mint bármelyik út, csak egyet a sok közül. Amíg a tiszta szándék tartja életben a fáklyák lángját, és a szeretet fénye szikrázik bennük, addig minden sötétségen át kell hatolniuk.

 

Örülnék a véleményednek! Kommentelés itt: Facebook-bejegyzés (feliratkozás szintén)