Ha lenne egy időgépem…


Visszafelé utaznék az időben?

Még jó, és mai fejjel rendet raknék az akkori életemben. Elmennék életem olyan állomásaihoz, ahol „rossz” döntéseket hoztam, és kijavítanám őket. Ott és akkor a másik utat választanám, és egy másik életet tapasztalnék meg. Azonosítottam már vagy fél tucat ehhez hasonló csomópontot a múltamban, ahol, ha másképp döntök, most nem az az ember lennék, aki vagyok.

 

Elmennék a jövőbe is?

Hát hogyne! Beszereznék olyan információkat, amik a jelenemet segítik, vagyis megkönnyítik az életemet. A jövő heti lottószámok például sok problémát oldanának meg az életemben, hiszen egyből levennék a vállamról a munka terhét, és biztosítva lenne a gondtalan jövőm. De az sem lenne haszontalan, ha tudnám, hogy mik várnak rám vagy a családomra egészségügyi szempontból, hiszen így fel lehetne készülni rájuk. Meghozni a megfelelő döntéseket, megtenni előkészületeket, és elkerülni a „rosszat”.

 

Csak hát mi lenne így a kihívás?

Ha a múltat korrigálhatom, a jövő ismeretével pedig másképp dönthetek a jelenben, akkor mitől lenne „jobb” az életem? Talán akkor a jelenben élnék, és nem folyamatosan az aktuális gondolataimhoz igazítanám a múltat, és javítgatnák a jelenemen a jövőbeni információkkal? Ez ugyanúgy menekülés lenne egy „biztosabb” világba, viszont ugyanúgy a hazugságba. Ráadásul, ha változtatok a múltamon, az egyáltalán nem garantálja, hogy a „másik út” jobb vagy könnyebb lesz – mert minden apró változtatás kifejeződhet sikerben vagy katasztrófában. Ha egyetlen másodperccel később indulok munkába, talán elkerülhetek egy balesetet, de ha ez a „sorsom”, akkor úgyis belefutok helyette egy másikba, akár sokkal nagyobba is.

 

A jövőből hozott információk megakadályozzák a „vak” döntéseket.

Pedig ennek a valóságsíknak éppen az a sajátja. Mert ne legyenek illúzióink: itt vakon, a jövő ismerete nélkül kell tevékenykednünk. Lehet, hogy éppen a legjobb és legboldogabb időszakunkat éljük át, amikor gőzerővel rohanunk a saját végzetünkbe. Este lefekszünk boldogan, reggel pedig jön egy telefon, hogy mindennek vége. Ennyire törékeny a jövő, és ezen az sem segít, ha megpróbálunk elkerülni bizonyos kimeneteleket – mert azzal meg másokat hozunk be az életünkbe. Megéri? Nem mindegy, hogy vakon döntünk, de elfogadjuk a döntésünket, vagy pedig folyamatosan korrigálni próbáljuk a nekünk nem tetszőket a múltban vagy a jövőben, hogy egy-egy pillanatra elégedettek lehessünk? A végtelen lehetőség elől nincs menekvés – csak felelősségvállalás van.

 

 

A dolog amúgy működik, mert csinálom is néha.

Szerezhetek információt a jövőből, és meg lehet változtatni a múltat is. Tudom, hogy meredeken hangzik, de mivel az összes idősík párhuzamosan, egyszerre történik, emiatt beléjük is lehet pillantani, sőt, még akár változtatni is lehet rajtuk. Ezek ugyanis kihatnak egymásra, a hatás pedig mindig a jelenben következik be. Meditációban igenis lehetséges kapcsolatba lépni egy korábbi vagy későbbi önmagunkkal, sőt még akár egy másik – „előző” életbeli – önmagunkkal is. Ennek a „hídnak” a felépítése pusztán hit és képzelet kérdése, és éppen a kapcsolat híd-mivolta miatt fog a jelenünkre hatást gyakorolni. Ha ugyanis elhisszük, hogy a kisgyerekkori énünkkel beszélgetünk, és segítünk neki átvészelni egyes nehéz helyzeteket, akkor közvetlen hatást fejtünk ki a jelen énünkre, méghozzá éppen azzal, hogy megértünk és felszabadítunk korábbi helyzeteket az életünkben – vagyis magunkban. Beavatkozunk a múltunkba a „képzeletünk” által, és ezzel lerombolunk bizonyos bennünk felépült gátakat. És teljesen mindegy, hogy mások mit gondolnak erről, mert ez egy szubjektív élmény. A „jövőbelátás” sem működik másképp: találkozz egy jövőbeni éneddel, kérdezz tőle dolgokat, és hidd el, hogy amit mond, az tényleg megtörténik akkor – vagyis a jelen szemszögéből nézve a jövőben. Ha igazán elhiszed, akkor elfogadsz ezzel egy olyan jövőbeli állapotot, amihez aztán igazodhat a jelen életed, és az átalakulás addigra valóban kifejeződhet az életedben.

 

Ez a tudatos teremtés.

Akár a múltra, akár a jövőre vonatkozik. A hiteddel saját magadat programozod át, és változtatod meg a jelened a „múlt” megváltoztatásával, vagy szintén a jelenedben elvetsz egy magot, ami aztán idővel kicsírázik az életedben. A harmadik opció, hogy baromság az egész, ugyanúgy létezik, és azoknak, akik így gondolják, mindig ott lesz a tudattalanul végrehajtott álmodozás a jövőre vonatkozóan, vagy pedig a múltban merengés a jelen tetteinek elkerülésére. Csakhogy ez nem több, mint menekülés – vagyis felelősséghárítás.

 

Örülnék a véleményednek! Kommentelés itt: Facebook-bejegyzés (feliratkozás szintén)